Planinsko društvo Dobrepolje

Kratka predstavitev

Začetki društva segajo v leto 1989, ko so se ustanovni člani ob različnih priložnostih začeli pogovarjati o ustanovitvi planinskega društva z namenom, da zgradijo manjšo kočo na bližnjem, 783 m visokem hribu Kamen vrh in se vključijo v sistem Planinske zveze Slovenije. Formirali so iniciativni odbor in po takratnem zakonu o društvih pripravili prva pravila društva.

Prvi predsednik društva Franc Nučič je pripravil ustrezne dokumente za ustanovni občni zbor, ki je bil 17. decembra 1989 v prostorih bivše šole, kjer je zdaj sedež Občine Dobrepolje. Izvolili smo vse potrebne organe za potek zbora kot tudi vse organe za delovanje društva ter sprejeli program aktivnosti.

Delovanje društva je bilo do sedaj precej uspešno. Zgradili smo planinsko kočo na Kamen vrhu, uredili pristopne planinske in dovozne poti ter organizirali številne pohode.

Slavnostno odprtje koče je bilo v nedeljo, 22. 8. 1993. V naslednjih letih pa so sledila dela za večje udobje v koči: vklop cisterne za vodo, ureditev solarne oskrbe z električno energijo za luč, namestitev črpalke vode, … Zaradi povečanega obiska je zaprti del koče kmalu postal premajhen, zato se je upravni odbor odločil za temeljito povečanje – k obstoječemu objektu so dodali prizidek. Slavnostno odprtje razširjene koče je bilo 14. 9. 2009. Sledila so obširna dela na dokončanju kleti, zapiranju prej odprtega prireditvenega prostora, izvedbi vodnjaka za kapnico in drenaže ob objektu. Uredili smo tudi stranišče, pokrito drvarnico in kamin.

Od ustanovitve planinskega društva smo vodili številne pohode, vsako leto se pridružujemo že tradicionalnima Pohodu z baklami na Kamen vrh in Dobrepoljskemu vandranju. Vključujemo se tudi v pohode drugih društev, poleg tega pa gremo tudi na mnoge izlete, tako doma kot v tujino.

Kontakt

Fran Novak
E: fran.novak@siol.net

Slavko Hrovat
M: 031 508 822

Spletne povezave

Planinsko društvo Dobrepolje – Facebook

Koledar aktivnosti za leto 2015

25. 12. 2015
Pohod z baklami na Kamen vrh

11. 10. 2015
druga sobota v oktobru, Dobrepoljsko vandranje