Rokometni klub Dobrepolje

Kratka predstavitev

Začetki rokometa v Dobrepolju segajo v leto 1961. V tem letu so na pobudo Ludvika Andoljška, Julijana Vidmarja in Staneta Puglja ustanovili RK Dobrepolje (takratni TVD Partizan). Prvi člani RK Dobrepolje so bili: Jože Hren, Julij Nučič, France Šuštar, Ludvik Andoljšek, Zvone Tiselj, Jože Miklič, Julijan Vidmar, Jože Drobnič, Stane Pugelj, Andrej Strehovec, Andrej Ambrožič, Janez Zabukovec, Jože Zevnik, Stane Zevnik, Janez Verbič in Polde Šuštar. Igrali so v občinski ligi, kasneje v Dolenjski ligi in na koncu so se uvrstili v Ljubljansko consko ligo. Njihovi nasprotniki so bili iz Ribnice, Črnomlja, Novega mesta, Brežic, Trbovelj, Šentvida, Ljubljane, Tržiča in Višnje Gore. Igralce je podpiralo veliko število navijačev, njihov posebno zvesti navijač je bil tudi takratni župnik Rafko Fabiani, ki je celo prestavil mašo, če je bila v tistem času tekma. Zlato obdobje 1. ekipe je trajalo pet sezon, nato so RK Dobrepolje razpustil.

Minilo je pet let in v Dobrepolju se je zopet prebudil rokometni duh, tako so leta 1971 ponovno ustanovili rokometni klub. Rokometaši Dobrepolja so igrali v Dolenjski ligi-zahod. To obdobje je zaznamovalo predvsem rivalstvo med rokometaši Dobrepolja in Ponikev, še večje pa je vladalo med navijači obeh klubov. To obdobje je trajalo osem sezon, potem so predvsem mlajši igralci odšli v Ponikve in kasneje v Ivančno gorico. Eden od vzrokov za zaton dobrepoljskega rokometa je seveda tudi (ne)izgradnja dvorane primerne za igranje tega lepega športa.

Nekdanji dobrepoljski rokometaši so si ob različnih priložnostnih srečanjih obljubljali, da bo treba ta »mit« dobrepoljskega rokometa obuditi. Po desetih letih obljub so Alojz Žnidaršič, Stane Zevnik in Marjan Miklič ob podpori še nekaterih članov in donatorjev pripravili »Turnir generacij« dobrepoljskih rokometašev 20. septembera 1998. Turnir je bil pripravljen v spomin na zlate čase rokometa v Dobrepolju in za spodbudo k ponovni oživitvi le tega.

Turnir generacij je v Dobrepolju prebudil ljubitelje rokometa, začela se je redna vadba in udeleževanje na veteranskih turnirjih. 5.5. 1999 je bilo ustanovljeno Društvo RK Dobrepolje, ki deluje še danes.

Prvo predsedstvo so sestavljali: Alojz Žnidaršič-predsednik, Janez Nose-blagajnik, katerega je kasneje nadomestil Janez Erčulj in Pavle Zevnik-tajnik, katerega je kasneje nadomestil Jože Hočevar. Strokovni vodja vadbe je bil prof. Aleš Pugelj. Društvo je štelo 30 članov in se je udeležilo petih rokometnih turnirjev državnega in mednarodnega ranga v kategoriji veteranov.

V sedanjem času redna vadba članov društva poteka celo leto. V letnem času na igrišču na Vidmu od 19.00 do 21.00 in v zimskem času v telovadnici OŠ Dobrepolje ob torkih od 19.30 do 21.00. Strokovni vodja vadbe je prof. Aleš Pugelj. Udeležuje se od pet do sedem rokometnih turnirjev državnega in mednarodnega ranga letno, v kategoriji starejših veteranov. Društvo vsako leto organizira veteranski rokometni turnir na Vidmu, v letu 2015 bo že XVII. po vrsti.

Kontakt

Ivan Velečič
E: ivan.velecic@gmail.com
T: 01 780 78 26
M: 030 999 053

Koledar aktivnosti za leto 2015

Vsak torek
rekreativna vadba rokometa-košarke v letnem času na zunanjem igrišču na Vidmu od 19.00 do 21.00 in v zimskem času v telovadnici OŠ Dobrepolje od 19.30 do 21.00.

Marec-April 2015
prijateljske tekme SVIŠ (po dogovoru)

23. 5. 2015
XVII veteranski rokometni turnir na Vidmu, s pričetkom ob 13.00

Junij 2015
Turnir Sodražica

September 2015
Turnir Trbovlje

Oktober 2015
Turnir Hvar

November 2015
Turnir Črnomelj